<<< повернутися


КС „МОЯ РОДИНА”: МРІЄМО, НАВЧАЄМОСЯ, РОЗВИВАЄМОСЯ

 

Вже понад дев’ять років на теренах Чернігівщини працює кредитна спілка «МОЯ РОДИНА». З перших днів функціонування фінансової установи і до сьогодні нею керує досвідчений економіст Олена Маковій. Колектив кредитної спілки, який є без перебільшення групою однодумців, стійко долає усі тимчасові негаразди, які трапляються на шляху вітчизняних кооператорів.

 

— Олено Аркадіївно, пригадайте, будь ласка, коротко про початок діяльності вашої установи.

— Задум про створення нашої кредитної спілки зрів давно. Поштовхом до його реалізації стала бесіда з відомим кооператором зі Снятинської кредитної спілки Олегом Голяром, якого, на жаль, з нами вже немає. Тож у лютому 2006 року було прийняте рішення про заснування КС «МОЯ РОДИНА», а 30 березня того ж року її було офіційно зареєстровано. Пригадую, як заради спільної справи разом з 50-ма однодумцями самотужки робили ремонт в орендованому приміщенні, обладнували його, приносили власні меблі, канцелярське приладдя та власну комп’ютерну техніку. І з перших же днів роботи наша спілка стала членом НАКСУ, що, завдяки підтримці досвідчених фахівців Асоціації, допомогло зробити вірні перші кроки.

— Яким був подальший шлях і хто був поряд з Вами усі ці часом непрості роки?

— Так, були і злети і падіння. Адже для декого можливість за допомогою кредитної спілки вирішити свої фінансові проблеми — це радість та підтримка в життєвих скрутах, а для декого — головний біль. За роки свого існування наша кредитна спілка пережила багато, та ми зрозуміли, що лише професіоналізм та чесність, а також прозора діяльність допоможуть нам вистояти. Молодий, але досвідчений колектив: директор з економіки, юрист, інспектор кредитний, касир роз’яснюють позичальникам принципи роботи спілки, допомагають правильно розрахувати сімейний бюджет, нагадують вкладникам про закінчення строку депозиту (буває і таке), вітають із визначними датами. Наш дружній колектив гідно зустрів усі негаразди і ще раз довів, що, незважаючи на всі проблеми, злагоджена робота допомагає здолати всі перепони.

Не останню роль в житті кредитної спілки з перших днів її існування відіграють органи управління. Спостережна рада: суворий, але справедливий голова ради Ігор Маковій, відповідальний заступник Дмитро Шилов і енергійний та прискіпливий секретар Валентина Левченко. Завдяки порадам ревізійної комісії та кредитного комітету ми оперативно вирішуємо багато нагальних питань, які виникають у процесі діяльності. Кожен з членів нашої КС заслуговує не меншої уваги, проте, на жаль перерахувати всіх не вистачить ні часу, ні місця. Ми пишаємось їх внеском у підтримку кооперативного руху в нашій області та нашою взаємовигідною співпрацею.

— З 2012 року ваша кредитна спілка є учасником Робочої групи НАКСУ з питань агрокредитування, створеної за підтримки проекту USAID „АгроІнвест”. Як Ви оцінюєте таку співпрацю?

— Нам дуже приємно, що з кредитними спілками України співпрацює Проект USAID „АгроІнвест”, який с прияє впровадженню передового світового досвіду з розвитку фінансової кооперації. Наша кредитна спілка за підтримки Проекту  в рамках програми економічних реформ: «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» запроваджує програму «Відродження тваринництва в сільській місцевості».

Завдяки семінарам та тренінгам, які проводяться за підтримки Проекту USAID „АгроІнвест”, ми навчилась створювати і розробляти нові кредитні продукти для агрокредитування. Тепер фермери Чернігівської області можуть сміливо втілювати передові європейські методи вирощування і збору городини та ягід, купувати та працювати на новій сучасній сільськогосподарській техніці.

Наша кредитівка доклала руку і до створення на Чернігівщині особистих селянських господарств. Ми організовуємо взаємодію між членами спілки у різних питаннях, починаючи з правової допомоги і закінчуючи поштовхом до початку власної справи. А екологічну продукцію місцевих виробників ми споживаємо самі і радимо всім спілчанам.

— Які зміни, на Вашу думку, відбулися в нашому суспільстві після карколомних подій останніх років і як вони позначились на роботі вашої спілки?

— Сьогоднішні буремні часи показали справжнє обличчя багатьох наших співгромадян. Хтось, виправдовуючись «ситуацією в країні», ховається, тікає від виконання своїх зобов’язань, а хтось навпаки, збирається із силами і чесно працює заради впевненості в майбутньому і допомоги в побудові нової країни. Ми пишаємося своїми спілчанами, адже переважна більшість із них має активну громадянську позицію і розуміє, що лише чесна праця, тісна прозора взаємодія, побудована на довірі та надійності, дає справжній результат як для окремо взятої людини, так і для всієї країни в цілому.

Дев’ять років нелегкої роботи дають розуміння того, що наша кредитна спілка йде правильним шляхом, вибирає надійних друзів і партнерів, розвивається, мріє і крок за кроком реалізує свої плани. Ми найвище цінуємо відданість нашій спільній справі, небайдужість, вміння і бажання постійно вчитися і наполегливо наближуватися до своєї мети.

 

 

Стаття "КС „МОЯ РОДИНА”: МРІЄМО, НАВЧАЄМОСЯ, РОЗВИВАЄМОСЯ" >>>


Стаття з Бюлетеню кредитних спілок України "Співпраця заради загального добробуту" (Кредитна спілка "Єдність"):
141224_57-58_bul.pdf (PDF, 650КБ) >>>


Матеріали семінару :"Особливості кредитування малих та середніх сільгоспвиробників":

lending_AgroInvest.zip (ZIP-архів, 51,9МБ) >>>


Матеріали семінару: "Особливості кредитування малих та середніх сільгоспвиробників":

marketing_AgroInvest.zip (ZIP-архів, 2,87МБ) >>>


Фото з семінарів:








Робота з розвитку кредитування малих і середніх сільгоспвиробників підтримується Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «АгроІнвест» (www.agroinvest.org.ua). Здійснення зазначеного Проекту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через USAID. Зміст матеріалів з агрокредитування, розміщених на веб-сайті, необов’язково відображає точку зору USAID, Проекту «АгроІнвест» або уряду США

<<< повернутися