<<< повернутися | обговорити на форумі >>

Керівникам кредитної спілки

Шановні колеги!

За час свого існування рух кредитних спілок в Україні пройшов досить значний еволюційний шлях. Від десятка невеликих громадських об’єднань, що були започатковані в 1992 році він перетворився в рух, що об’єднує більш одного мільйона громадян нашої країни, налічує сотні досить потужних небанківських фінансових установ, які вже реально стали дієвим фактором в соціально-економічному житті районів, міст, областей та й всієї України.

Вам добре, і не з чуток відомо, що протягом всіх цих років, щоб вижити на ринку та успішно розвиватись, ми мусили разом захищати свої інтереси шукаючи союзників справи кредитної кооперації на всіх щаблях влади. При цьому, вирішення долі кредитних спілок в більшості залежало не від них самих і їх членства, а від мудрості і доброї волі тих чи інших представників влади. Подібний стан речей був зрозумілим під час становлення кредитних спілок, однак сучасний розвиток нашого руху вимагає якісно інакшого підходу щодо розв’язання питань, з якими кредитні спілки щоденно стикаються в своїй діяльності. Саме життя спонукає всіх нас до того, щоб взяти процес вирішення проблем кредитних спілок під власний контроль беручи безпосередню участь у їх розв’язанні. Причому вірність такого підходу підтвердили і попередні Вибори народних депутатів. Тоді відповідно до існуючої мажоритарної системи значна кількість наших колег завдяки їх великому особистому авторитету здобутому передусім на ниві кредитної кооперації була обрана депутатами Рад різних рівнів. І це, як свідчить практика, дозволило досягти значних успіхів щодо лобіювання інтересів кредитних спілок та сприяння їх діяльності на місцевому рівні. Сьогодні ж, коли у виборному процесі беруть участь тільки політичні партії, для забезпечення представлення інтересів кредитних спілок у Радах існує лише єдина можливість – балотуватися для обрання народними депутатами від тієї чи іншої політичної партії чи блоку.

По своїй філософії кредитні спілки знаходяться поза політикою. Поза політикою знаходиться і Національна асоціація кредитних спілок України протягом всього одинадцятирічного існування. І це зрозуміло, тому що серед сотень тисяч прихильників кредитної кооперації є прихильники та активісти практично всього політичного спектру нашої держави. І ми поважаємо політичні погляди кожного – в кінці кінців це Ваше законне право. У своїй повсякденній лобістській діяльності Асоціація намагалась і буде намагатись далі знаходити підтримку різних політичних та громадських кіл України.

Але абсолютно зрозуміло, що краще всіх захищати інтереси кредитних спілок можуть тільки представники самих кредитних спілок та кредитно-спілчанського руху. Ось чому ми позитивно відгукнулись на пропозицію Всеукраїнської партії Народної Довіри увійти в першу п’ятірку виборчого списку партії, яка буде балотуватись до Верховної Ради України 26 березня 2006 року.
Чому ми у списках саме цієї партії?
• по-перше тому, що ця партія є дійсно представником народу, наших спілчан, а не партія олігархів;
• по-друге, ця партія не виступає проти якоїсь іншої партії або політичного блоку, вона виступає тільки “за” – за мільйон членів наших спілок, за десятки мільйонів наших громадян, 60 відсотків яких знаходяться за рискою бідності (мабуть не випадково ця партія раніше мала назва “Партія знедоленого народу”);
• по-третє, ця партія не вимагає від претендентів до виборчого списку мільйонні та й взагалі якісь кошти, як це сьогодні має місце в більшості партій;
• по-четверте, в першій десятці виборчого списку партії більше половини – представники руху кредитних спілок;
• по-п’яте, ідеологія та політика даної партії дуже подібна до ідеології кредитних спілок, і перші, і другі опираються не на капітал, а на людину.

Нам особисто імпонує якісно нова стратегія розвитку України, що пропонується програмою партії (http://www.narodnadovira.org).

Всеукраїнська партія Народної Довіри – це окрема самостійна політична сила, економічним та організаційним базисом якої є система кредитних спілок. Тому зрозуміло, що й діяти вона буде перш за все в інтересах кредитних спілок.

Хочемо також наголосити ще на двох принципових моментах. Вже сьогодні партія нараховує 210 районних, міських та обласних партійних організацій. І це чудова можливість долучитися до виборчого процесу активістам кредитних спілок на місцевому рівні. Партія буде також всіляко сприяти тим, хто буде мати бажання організувати міську чи районну організацію там, де вони ще не створені. Ми маємо пам’ятати, що політичне життя країни виборами 26 березня не закінчується.

І останнє. Для кожного з нас, хто погодився приймати участь у виборчій компанії дуже важливим аргументом є великі можливості використати передвиборчу пропаганду, як пропаганду перш за все кредитних спілок, всього кредитно-кооперативного руху, його соціальної значимості, як важливого національного сектору економіки.

Інформуючи Вас про наше рішення та його мотиви, поважаючи Ваші політичні уподобання ми все ж звертаємось до Вас за підтримкою. Ми будемо дуже вдячні всім, хто підтримає наш виборчий список, підтримавши тим самим рух кредитних спілок. Тільки разом ми сила, яка зможе захистити всю нашу кооперативну родину.

З великою повагою,

Петро Козинець
Президент НАКСУ,
Кандидат у народні депутати
України за № 2 у виборчому списку
Всеукраїнської партії
народної довіри
Людмила Кравченко
Голова Правління Об’єднаної кредитної спілки НАКСУ,
Кандидат у народні депутати
України за № 4 у виборчому списку
Всеукраїнська партія
народної довіри

<<< повернутися | обговорити на форумі >>>