<<< повернутися | обговорити на форумі >>

03/10/2012

ІІІ СХІДНО-ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОНГРЕС КРЕДИТНИХ СПІЛОК

З 26 по 29 вересня 2012 року в м. Чернівці пройшов ІІІ Східно-Європейський конгрес кредитних спілок, організований Національною асоціацією кредитних спілок України (НАКСУ) за підтримки Всесвітньої ради кредитних спілок (WOCCU). На цей міжнародний форум з’їхалися близько 110 лідерів та представників кредитних спілок та їх асоціацій з Росії, Литви, Молдови, України. Причому, численність делегацій-гостей складала від 4 до 1 8 учасників. Крім того, участь у Конгресі взяли Віце-президент WOCCU Майкл Едвардс, Директор департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Олег Швець та його заступник Наталія Завгородня, журналісти.

Урочисте відкриття Конгресу відбулось у мармуровій залі Чернівецького Національного університету ім. Ю.Федьковича. Тут учасників форуму привітали заступник Голови Чернівецької обласної державної адміністрації Віталій Темерівський , проректор ЧНУ Юрій Лопатинський, директор департаменту Нацкомфінпослуг Олег Швець . З промовами також виступили Голова Ради НАКСУ Анатолій Занюк, Голова спостережної ради чернівецької КС "Наші люди" Ярослав Кирпушко, генеральний директор Ліги кредитних спілок Росії Тетяна Івашкіна.

На тому ж засіданні з головною доповіддю виступив В іце-президент WOCCU Майкл Едвардс. У своїй масштабній презентації пан Едвардс зробив детальний порівняльний аналіз побудови систем кредитних спілок США, Канади, Австралії, Ірландії, Великобританії, Польщі та ряду інших країн та виклад деякі аспекти міжнародного стандарту капіталу й ліквідності " Базель III ". Після завершення доповіді Віце-президент WOCCU дав конкретні відповіді на численні запитання учасників Конгресу, яких дуже цікавили такі аспекти, як саморегулівність, особливості держрегулювання, звітність, ліцензування, гарантування вкладів. Деякі відповіді викликали гучні оплески присутніх, оскільки регуляторні вимоги, що застосовуються до кредитних кооперативів у світі, кардинально відрізняються від сучасних принципів регулювання діяльності кредитних спілок в Україні.

Після закінчення офіційної частини для учасників Конгресу був організований святковий фуршет у комплексі "Сонячна долина", на якому кожна делегація мала можливість оригінально представитись. Під час вечері учасники форуму спілкувалися з колегами у невимушеній атмосфері, заводили нові знайомства зі спілчанами з інших держав.

Другий день Конгресу був цілком присвячений темі " Моделі розбудови системи кредитних спілок окремих країн Європи". Пленарне засідання проходило у конференц-залі туристичного комплексу "Сонячна долина". Про устрій, діяльність та регулювання систем кредитних спілок своїх країн докладно розповіли Мігле Блажаускієне, керівник фінансового відділу Центральної кредитної унії Литовської республіки, Ефим Лупанчук, виконавчий директор Центральної асоціації кредитних асоціацій Республіки Молдова, Олександр Соломкін, керівник найбільшої саморегулівної організації Росії «Кооперативні Фінанси», створеної на базі Ліги кредитних спілок Росії. Про особливості створення кредитних спілок в Україні, міжнародну підтримку, діяльність НАКСУ, законодавче забезпечення діяльності кредитних спілок та пропозиції щодо внесення змін до концепції реформування та розвитку системи кредитних спілок ішла мова у презентації Президента НАКСУ Петра Козинця. Щодо аспектів державного регулювання діяльності кредитних спілок України присутнім доповів директор департаменту Нацкомфінпослуг Олег Швець. Він, зокрема, зупинився на питаннях ліцензування, сертифікації працівників кредитних спілок, основних напрямках реформування системи державного регулювання, передбачених Національним планом дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» . Цілком зрозуміло, що доповідь переросла в активну, а інколи навіть гостру дискусію.

Кожна з презентацій, представлених під час пленарного засідання, викликала великий інтерес у учасників Конгресу. Виступ кожного з доповідачів продовжили активне обговорення та тривалі сесії запитань відповідей.

Після завершення насиченого пленарного засідання учасники Конгресу, залежно від уподобань, мали можливість відвідати Банченський монастир чи отримати естетичну насолоду від концерту камерної музики.

Наступного дня роботу форуму продовжили виступи представників рухів кредитних спілок країн – учасниць Конгресу з актуальних питань розбудови кредитної кооперації та діяльності кредитних спілок. Віце-президента НАКСУ Катерина Калустова висвітлила тему "Стабілізаційний фонд та система бального оцінювання як елементи стабілізаційної системи НАКСУ". Валерій Касаткін, Голова Ради Ліги кредитних спілок Росії та голова Асоціації кредитних кооперативів Алтаю присвятив свій виступ практичним аспектам у діяльності КС та зупинився на проблемних питаннях. Віце-президент НАКСУ, Голова правління ОКС НАКСУ Людмила Кравченко презентувала учасникам Конгресу огляд діяльності ОКС НАКСУ за майже 10 років його існування.

Юрій Ковальов, Голова правління кредитної спілки "Кредитсталь" з м. Маріуполя, стисло доповів про діяльність своєї установи в контексті загальної ситуації на ринку фінансових установ. Юрій Васильович поділився досвідом використання нових технологій у роботі спілки, зокрема, онлайн-банкінгу, інтернет-банкінгу, співпраці з банківськими структурами, що суттєво спрощує роботу.

Друга половина дня була присвячена відвідуванню учасниками Конгресу чернівецьких кредитних спілок "Буковина", "Буковинський альянс", "Наші люди" та "Чернівці" для ознайомлення на місцях з їх роботою та обміну досвідом під час засідань круглих столів.

Увечері для усіх учасників форуму було організовано українську фольклорну вечерю у ресторані „Смерекова хата” неподалік Чернівців. Неповторна кухня, буковинський колорит та українська гостинність не залишили байдужим жодного учасника Конгресу. Особливо припали до душі частування та розважальна програма нашим гостям з-за кордону.

Підведення підсумків та закриття ІІІ Східно-Європейського конгресу кредитних спілок відбулося у четвертий день його роботи. Завершуючи Конгрес, Президент НАКСУ Петро Козинець у своїй фінальній промові подякував усім кооператорам — співвітчизникам та іноземним колегам, за участь у форумі, висловивши впевненість, що міжнародні заходи такого рівня потрібні і мусять проходити регулярно, оскільки вони є найкращим майданчиком для безпосереднього спілкування, обміну досвідом та обговорення найгостріших питань між лідерами кредитних спілок та представниками регулюючих органів різних країн.

Даючи оцінку результатам Конгресу з боку його учасників, була висловлена одностайна думка про важливість цього заходу, оскільки його головною особливістю стало визнання помилок та пошук способів їх виправлення, висвітлення проблем і завдань, на відміну від поширеної практики подібних зібрань, де частіше домінують звіти та інформація виключно про досягнення та успіхи.

 

З докладною інформацією про Конгрес та головними презентаціями можна ознайомитись у свіжому номері "Бюлетеня кредитних спілок України".



<<< повернутися | обговорити на форумі >>