<<< повернутися | обговорити на форумі >>
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ

_________________________________________________________

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

02 грудня 2004 року м. Київ № 2881



Про тимчасові заходи щодо забезпечення
стабільності діяльності кредитних спілок

З метою забезпечення стабільної діяльності кредитних спілок та захисту інтересів членів кредитних спілок, керуючись положеннями статей 19, 22, 27, 28 і 29 Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", статтею 26 Закону України „Про кредитні спілки" та пунктами 4 і 5 Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента України від 04.04.2003 № 292, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі - Держфінпослуг) постановила:

1. Зобов'язати кредитні спілки першочергово дотримуватись вимог підпункту 3.3.1 Положення про критерії та фінансові нормативи діяльності кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок (далі - Положення), затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 16.01.2004 № 7 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.02.2004 за № 148/8747, в частині дотримання нормативу прибутковості та пунктів 4.1 - 4.2 Положення в частині дотримання нормативів ліквідності.
При цьому протягом строку дії даного розпорядження норматив миттєвої ліквідності визначається як співвідношення суми грошових коштів у касі та на поточних рахунках у банках, з урахуванням можливості отримання таких коштів протягом трьох робочих днів, до суми внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки з невизначеним строком залучення та внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, за якими отримано заяви про їх дострокове повернення.

2. У разі надходження письмової заяви від члена кредитної спілки щодо повернення додаткового пайового внеску кредитні спілки зобов'язані неухильно дотримуватись підпункту 2.1.3 Положення в частині можливості такого повернення лише за умови дотримання кредитною спілкою нормативів достатності капіталу, визначених у розділі 2 Положення.

3. Відповідно до положень статті 218 Господарського кодексу України, якою визначено підстави господарсько-правової відповідальності, та пункту 4 частини 1 статті 28 Закону України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо повноважень Держфінпослуг по встановленню вимог, що обмежують ризики по операціях з фінансовими активами, зобов'язати кредитні спілки, які не дотримуються нормативів ліквідності, зазначених у пункті 1 цього Розпорядження, обмежити повернення внесків (вкладів) членів кредитних спілок на депозитні рахунки у випадку дострокового розірвання договору, з огляду на наявність у кредитної спілки готівкових грошових коштів.

При цьому, встановити, що у разі обмеження повернення внесків (вкладів) членів кредитних спілок на депозитні рахунки у випадку дострокового розірвання договору, пріоритетним напрямком використання наявних готівкових грошових коштів є повернення внесків (вкладів) членів кредитних спілок на депозитні рахунки.

У разі недотримання кредитними спілками нормативу прибутковості, зазначеного в пункті 1 цього розпорядження, зобов'язати такі кредитні спілки припинити повернення внесків (вкладів) членів кредитних спілок на депозитні рахунки у випадку дострокового розірвання договору.

У разі обмеження або припинення повернення внесків (вкладів) членів кредитних спілок на депозитні рахунки у випадку дострокового розірвання договору, зобов'язати такі кредитні спілки в тижневий термін з дати прийняття Держфінпослуг даного розпорядження затвердити і надалі коригувати відповідно до наявних заяв членів графік повернення внесків (вкладів) членів кредитних спілок на депозитні рахунки, який має передбачати черговість і суми повернення. Встановити, що пріоритетними критеріями формування такого графіку є дата надходження заяв членів про дострокове розірвання договору, принцип рівних можливостей членів щодо задоволення їх вимог та відсутність конфлікту інтересів при прийнятті відповідних рішень.

Нарахування та сплату процентів на внески (вклади) членів кредитних спілок на депозитні рахунки, а також розрахунки за внесками (вкладами) членів кредитних спілок на депозитні рахунки, строк повернення яких настав, кредитні спілки зобов'язані здійснювати відповідно до умов договорів.

4. Рекомендувати кредитним спілкам:

4.1 обмежити протягом строку дії цього розпорядження проведення активних операцій кредитуванням своїх членів шляхом надання короткострокових кредитів з терміном погашення до 3 місяців;

4.2 не здійснювати нарахування плати (процентів) на додаткові пайові внески членів кредитних спілок протягом строку дії цього розпорядження з метою спрямування наявних грошових коштів на цілі підвищення рівня ліквідності;

4.3 по можливості мінімізувати поточні операційні витрати та припинити будь-яку благодійну діяльність;

4.4 при укладенні нових договорів по залученню внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки передбачати, принаймні, місячний термін для повернення внесків (вкладів) членів на депозитні рахунки у разі дострокового розірвання договорів за ініціативою членів.

5. Відповідно до частини 1 статті 21 Закону України „Про кредитні спілки" щодо можливості залучення кредитними спілками на договірних умовах кредитів банків, кредитів об'єднаної кредитної спілки, грошових коштів інших установ та організацій виключно для надання кредитів своїм членам, якщо інше не встановлено рішенням Держфінпослуг, установити, що кредитні спілки протягом строку дії даного розпорядження можуть залучати на договірних умовах кредити банків, кредити об'єднаної кредитної спілки, грошові кошти інших установ та організацій з метою підтримання ліквідності. Про випадки такого залучення кредитні спілки зобов'язані письмово інформувати Держфінпослуг у триденний термін з моменту укладення відповідних договорів.

6. Доручити члену Комісії - директору департаменту нагляду за кредитними установами Оленчику А.Я. звернутися до Національної асоціації кредитних спілок України, інших асоціацій кредитних спілок з пропозицією забезпечити проведення необхідної роз'яснювальної роботи серед кредитних спілок з приводу практичного застосування положень цього розпорядження, а також сприяти встановленню ефективного зворотного зв'язку між кредитними спілками та асоціаціями кредитних спілок і Держфінпослуг з метою проведення оперативного моніторингу ситуації на ринку кредитних спілок.

7. Враховуючи розміщення значного обсягу грошових коштів кредитних спілок на поточних та вкладних (депозитних) рахунках банків та з метою підтримання визначеного рівня ліквідності кредитними спілками, доручити члену Комісії - директору департаменту нагляду за кредитними установами Оленчику А.Я. звернутися до Національного банку України з пропозицією терміново внести зміни до пунктів 7.7 та 7.8 постанови Правління Національного банку України від 30.11.2004 № 576 „Про тимчасові заходи щодо діяльності банків" у частині встановлення обмежень щодо поширення зазначених норм на кредитні спілки.

8. Доручити Департаменту нагляду за кредитними установами Держфінпослуг (Оленчик А.Я.) у разі необхідності застосовувати до кредитних спілок заходи впливу у вигляді затвердження плану відновлення фінансової стабільності. При цьому практикувати встановлення для окремих кредитних спілок інших, ніж передбачені Положенням, значень фінансових нормативів відповідно до пункту 6.4 Положення та визначення іншої, ніж звичайно, періодичності подання кредитними спілками до Держфінпослуг звітних даних відповідно до пункту 4.3 Порядку складання і подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Держфінпослуг, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 25.12.2003 за № 177 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 19.01.2004 за № 69/8668.

9. Дане розпорядження набирає чинності з дати його прийняття та діє до його відміни окремим розпорядженням Держфінпослуг.

10. Управлінню організаційно-аналітичного забезпечення роботи керівника (Шевченко Т.М.) забезпечити термінову публікацію цього розпорядження у засобах масової інформації.

11. Контроль за виконанням розпорядження покласти на члена Комісії - директора департаменту нагляду за кредитними установами Оленчика А.Я.

Голова Комісії
В. Суслов


<<< повернутися | обговорити на форумі >>>