<<< повернутися | обговорити на форумі >>

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ
____________________________________________________________

РОЗПОРЯДЖЕННЯ


27 грудня 2005 року                     м. Київ                       № 5202

Про затвердження Методичних
рекомендацій щодо формату
аудиторського висновку за
наслідками проведення аудиту
річної фінансової звітності та
річних звітних даних кредитної
спілки та об’єднаної кредитної
спілки

З метою підвищення рівня прозорості, відкритості та забезпечення достовірності річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитної спілки та об’єднаної кредитної спілки Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі – Держфінпослуг) ПОСТАНОВИЛА:

1. Затвердити Методичні рекомендації щодо формату аудиторського висновку за наслідками проведення аудиту річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитної спілки та об’єднаної кредитної спілки (далі – Методичні рекомендації), що додаються.

2. Рекомендувати кредитним спілкам та об’єднаним кредитним спілкам (далі – кредитні спілки) дотримуватись цих Методичних рекомендацій при замовленні аудиту річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитних спілок.

3. Управлінню організаційно-аналітичного забезпечення роботи керівника забезпечити публікацію цього розпорядження у засобах масової інформації.

4. Департаменту державного регулювання та розвитку ринків фінансових послуг узагальнювати інформацію Департаменту нагляду за кредитними установами щодо впровадження цих Методичних рекомендацій в практику при наданні кредитними спілками річної звітності.

Голова Комісії                                           В. Суслов



Протокол № 190 засідання
Комісії від 27.12.05.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження Державної
комісії з регулювання ринків
фінансових послуг України
27.12. 2005 № 5202

Методичні рекомендації
щодо формату аудиторського висновку за наслідками проведення аудиту
річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитної спілки та
об’єднаної кредитної спілки

Методичні рекомендації щодо формату аудиторського висновку за наслідками проведення аудиту річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитної спілки та об’єднаної кредитної спілки (далі – Рекомендації) розроблені відповідно до Законів України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, „Про кредитні спілки”, „Про аудиторську діяльність”, Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого Указом Президента від 04.04.03 № 292, Стандартів аудиту та етики Міжнародної федерації бухгалтерів, що прийняті в якості Національних стандартів аудиту згідно з рішенням Аудиторської палати України від 18.04.03 N 122 (далі ? МСА), а також інших нормативно-правових актів, які регламентують відносини, що виникають у сфері здійснення операцій з надання фінансових послуг та проведення аудиту.

Розділ 1. Загальні положення

1.1. Рекомендації розроблені з метою підвищення рівня прозорості і відкритості річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитної спілки та об’єднаної кредитної спілки (далі ? кредитна спілка).

1.2. Об’єктом аудиту є річна фінансова звітність кредитної спілки, яка підлягає офіційному оприлюдненню, та річні звітні дані, що подаються до Держфінпослуг.

1.3. Річна фінансова звітність та річні звітні дані, що подаються до Держфінпослуг кредитною спілкою, мають бути перевірені аудитором з метою підтвердження їх достовірності, повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим вимогам до них.

1.4. Аудиторський висновок, що подається разом з відповідними звітами до Держфінпослуг, рекомендується складати згідно з вимогами чинного законодавства України, МСА та з урахуванням цих Рекомендацій.  

Розділ 2. Рекомендації щодо змісту аудиторського висновку за наслідками проведення аудиту річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитної спілки


2.1. Рекомендується в аудиторські висновки за наслідками проведення аудиту річної фінансової звітності та річних звітних даних кредитної спілки включати такі елементи :

2.1.1. Назва аудиторського висновку.

2.1.2. Основні відомості про аудитора (аудиторську фірму):

а) прізвище, ім’я та по батькові (найменування);
б) номер, серія, дата видачі та термін дії свідоцтва про внесення до державного реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які одноособово надають аудиторські послуги;
в) аудиторські фірми наводять для всіх аудиторів, що брали участь в аудиторській перевірці, а аудитори, що одноособово надають аудиторські послуги, стосовно себе особисто: номер, серію, дату видачі та термін дії сертифіката аудитора щодо присвоєння кваліфікації аудитора; номер, серію, дату видачі та термін дії свідоцтва про внесення до реєстру аудиторів, які можуть проводити перевірки фінансових установ; телефон, поштову та електронну адресу.

2.1.3. Основні відомості про кредитну спілку:
а) повна назва;
б) код за ЄДРПОУ;
в) місцезнаходження;
г) дата державної реєстрації;
ґ) дата внесення змін до установчих документів;
д) основні види діяльності відповідно до статутних документів;
е) чисельність працівників;
є) банківські реквізити;
ж) номери, серії, дати видачі, термін дії ліцензій на здійснення діяльності;
з) наявність відокремлених підрозділів (філій та відділень) кредитної спілки.

2.1.4. Відомості про умови договору на проведення аудиту:
а) дата та номер договору;
б) період, яким охоплено проведення аудиту;
в) дата початку та дата закінчення аудиту.

2.1.5. Опис перевіреної фінансової інформації.

2.1.6. Положення про відповідальність управлінського персоналу кредитної спілки та відповідальність аудитора.

2.1.7. Параграф, що описує обсяг аудиторської перевірки (посилання на МСА, які застосовуються до аудиторських завдань спеціального призначення, а також на ці рекомендації; опис роботи, виконаної аудитором).

2.1.8. Параграф, що містить думку аудитора щодо достовірності, повноти та відповідності чинному законодавству та встановленим вимогам річної фінансової звітності кредитної спілки, що складається з:
а) балансу;
б) звіту про фінансові результати;
в) звіту про рух грошових коштів;
г) звіту про власний капітал;
ґ) приміток до річної фінансової звітності.

2.1.9. У аудиторському висновку за наслідками проведення аудиту річних звітних даних кредитної спілки рекомендується включати параграф, що містить думку аудитора щодо їх відповідності Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об’єднаними кредитними спілками, затвердженому розпорядженням Держфінпослуг від 25.12.03 № 177:
а) звітних даних про фінансову діяльність кредитної спілки;
б) звітних даних про склад активів та пасивів кредитної спілки;
в) звітних даних про доходи та витрати кредитної спілки;
г) розрахунку необхідної суми резерву покриття втрат від неповернених кредитів кредитної спілки;
ґ) звітних даних про кредитну діяльність кредитної спілки.

2.1.10. Окремий параграф, що містить опис фактичного стану справ у кредитній спілці та думку аудитора щодо відповідності чинному законодавству України, встановленим нормативним вимогам та/або коректності визначення:
а) обраної облікової політики та методів її застосування;
б) віднесення внесків членів кредитної спілки до капіталу чи зобов’язань кредитної спілки, враховуючи їх економічну суть та документальне оформлення;
в) розміру нерозподіленого доходу кредитної спілки за касовим методом та відображення його у річних звітних даних;
г) дотримання графіка формування резервного капіталу кредитної спілки;
ґ) структури внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки за терміном залучення;
д) нарахування плати за внесками (вкладами) членів кредитної спілки на депозитні рахунки та відображення цих витрат у бухгалтерському обліку;
е) загальної суми додаткових пайових внесків та внесків (вкладів) на депозитних рахунках, що належать членам органів управління кредитної спілки (спостережної ради, правління, кредитного комітету, ревізійної комісії);
є) відображення структури кредитів, наданих членам кредитної спілки за терміном погашення;
ж) нарахування плати за кредитами, наданими членам кредитної спілки;
з) оцінки заборгованості за простроченими, неповерненими, пролонгованими та безнадійними кредитами членів кредитної спілки;
и) методу та повноти формування резерву забезпечення покриття втрат від неповернених позичок.

2.1.11. Дата надання аудиторського висновку.

2.1.12. Підпис аудитора.  

Розділ 3. Рекомендації щодо порядку оформлення та подання аудиторського висновку


У назві аудиторського висновку рекомендується відображати повну назву кредитної спілки та мету аудиту. Зброшурований (прошнурований) та засвідчений печаткою аудитора (аудиторської фірми) аудиторський висновок підписується аудитором. На зворотному боці останньої сторінки робиться засвідчений підписом керівника та печаткою аудиторської фірми (аудитора, що одноособово надає аудиторські послуги) надпис: „Пронумеровано, прошнуровано та скріплено печаткою (кількість) сторінок”.


<<< повернутися | обговорити на форумі >>>